Skolan, att döma eller att inte döma.

Innan jag börjar, två inlägg postades samtidigt nu. Så glöm inte att läsa inlägget "Kungen av Groove" nedanför. Ni missar något värt guld annars.

Jag A. är här för att berätta om skolan.


När jag säger skola så tänker ni säkert på bland annat matematik, statistik, fysik, logik, optik, dynamik, antik, akustik, journalistik, kritik, matbutik, praktik...

Oj, förlåt. Jag råkade visst fastna för rimmandet, så allt blev kalabalik. :’D

Nej, men det jag försöker säga är att skolan först ska ge oss massa plugg och sen döma oss på proven. Ge oss ett betyg för hur dugliga vi är.

Är det rättvist? Alla tycker olika. Vem är just den läraren att döma dig? Alla har olika lärare som kräver olika förutsättningar vilket leder till olika bedömningar respektive uppfattningar. Det en tycker är ren skit tycker kanske någon annan är värsta guldgruvan. Jag tvivlar på att alla följer protokollet för vad som skall uppnås enligt skolverket. Men vem är dem åter igen att döma andra för att just berätta hur duglig du är?

Dessutom är deras kriterier nästan obegripliga (har ni försökt läsa dem?). Jag kan ju lika gärna ge dem kriterier där det står ”din mamma” på. Jag har även märkt t.ex. att folk som gått ut med högre betyg än andra i en viss skola möjligen inte kanske är bättre i slutänden ändå. Det beror på hur hårda skolorna vart.

För sann rättvisa skulle alla elever ha exakt samma struktur på lektionerna och likadana förutsättningar och likadana kurser. T.ex. Ingen gymnasielinje får skilja sig från en annan, alla samhällslinjer ska vara lika, likaväl som alla medialinjer ska vara lika, naturvetenskap såväl osv. Lärare skulle då avskaffas för att alla ska få exakt samma utvärdering av exakt likadana förutsättningar. Känslofritt, som Batman.

Men detta funkar ju såklart inte. Dessutom skulle det kännas som en jävla robotskola.

Självklart är skolan dock en bra sak. Det ger struktur och lärdom till samhället på frihetens bekostnad. Utan den skulle alla strosa runt utan utbildning som lodare med fingervantar och hemlösa hundar. Tro mig. Det skulle inte finnas ”Men without machineguns” då.

Jag förespråkar inte emot skolan men jag påstår att jag föredrar social kompetens före ”plugg” kompetens och gnatar på vad som skall kanske tyckas vara rättvist.
Lite synd bara att skolan kräver sån enorm möda och så stor del av våra liv. Från ettan till universitetet bara för att man skall ”lära sig” och bli mån om vad man vill bli. Frihetsberövare.

Kom ihåg. Detta var bara lite filosofi. Jag behöver nödvändigtvis inte ens mena det här. Detta var bara en grundtanke. Jag filosoferade. Om jag dock hade vart full skulle detta varit fyllosofi.

Detta inlägg låter lite för allvarligt för min smak egentligen så jag tänkte dra ett skämt. Är ni beredda?

Det var två bagare och en…smet! Och båda gjorde en kip up! :’D

/A.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0